Saturday, January 12, 2013

Choco Love



This week I got ill and I'm feeling cold all the time. I was thinking what to do to get warm and I've figured it out - hot chocolate! I had wanted to make a chocolate spoon for some time and here was the perfect occasion.

W tym tygodniu rozchorowałam się i wciąż jest mi zimno. Myślałam jak się rozgrzać i w końcu wykombinowałam - gorąca czekolada! Od jakiegoś czasu chciałam zrobić czekoladowe łyżki i teraz nadarzyła się idealna okazja.


I don't have any chocolate molds or silicon form but I thought the cupcake form would work. The only thing you have to do is to put a tiny coat of vegetable oil so that the chocolate won't stick to the form.

Nie posiadam formy silikonowej czy  do czekolady, ale założyłam, że forma do babeczek zadziała;) Jedną rzecz o której trzeba pamiętać, to nasmarowanie jej olejem roślinnym, żeby czekolada się nie przykleiła na dobre.


I looked inside my cupboards and collected all the things that could be added to the chocolate. This was an experiment so I wanted to try different kinds of choco spoons to see which ones would work best.

Zajrzałam do szafek i wyjęłam wszystko, co nadawało się do dodania do czekolady. Jako, że był to eksperyment, chciałam zrobić różne rodzaje łyżek i sprawdzić, które są najpyszniejsze.


Put a metal bowl with a splash of milk and chocolate over a pot with boiling water. Stir the melting chocolate from time to time and after a few minutes your chocolate should be ready to fill in the forms. Before doing that you can put different things into the forms.

Metalową miseczkę z czekoladą i odrobiną mleka postawiłam na gotującej się wodzie. Od czasu do czasu mieszałam czekoladę i po paru minutach była gotowa. Zanim wlałam ją do foremek,  dodałam do nich różne pyszności.


When the forms are filled with chocolate, you can insert the wooden spatulas. I made a simple scaffolding to prevent the spatulas from falling. Leave the spoons for two or three hours in a room temperature. You can put them to the fridge but just for a few minutes.

Kiedy foremki były wypełnione czekoladą, wsadziłam do nich drewniane szpatułki. Zrobiłam też proste rusztowanie, żeby się nie wykrzywiały. Tak przygotowaną czekoladę należy zostawić na dwie - trzy godziny (aż czekolada porządnie stwardnieje) w pokojowej temperaturze. Można też włożyć formę na chwilę do lodówki.
I want to give three chocolate spoons as gifts, that's why I wrapped them. If you like the labels you can download them here.

Trzy łyżki miały być prezentami, więc je zapakowałam odpowiednio. Jeśli podobają się Wam etykietki, to możecie jeściągnąć tutaj
 

Papa Olaf, the moose, explains what to do next:) I got the moose from my friend, Ula, you can find more of her works here. I love his Scandinavian sweater!

Papa Olaf, dumny łoś, wyjaśnia co dalej zrobić:) Łoś ręcznie robiony przez koleżankę Ulę. Możecie znaleźć jej prace tutaj (jest jeszcze parę cudownych łosi do kupienia!!!). Uwielbiam skandynawski sweter Papy Olafa!


I made a few kinds of chocolate spoons by adding different things to the melted chocolate. I guess you can add whatever you want and make your perfect combination. I know I will try adding Nutella and I'd like to try some coconut. What about you? What would be your choice?

Zrobiłam kilka rodzajów łyżek z różnymi dodatkami w stopionej czekoladzie. Dodać można wszystko i stworzyć idealną dla siebie kombinację. Wiem już, że w przyszłości spróbuję dodać Nutelli oraz kokosu. A co z Wami? Jakieś propozycje?



My husband was the very first person to try my hot chocolate. It was the one with marshmallows. He drank it within a few seconds and loved it! The best recommendation you could get:)

Mąż był pierwszą osobą która spróbowała gorącej czekolady mojej produkcji:) To była taka, do której dodałam pianki. Wypił ją w ciągu paru sekund i od razu polubił. Wiadomo, przez żołądek do serca:)