Friday, December 21, 2012

Candied Cranberries - Kandyzowana żurawina


In Poland fresh cranberries are not so popular and it's not easy to buy them, (at least in my region) so I usually buy dried cranberries but their taste is different from the fresh ones. When I found a recipe for candied cranberries, I immediately felt the need to visit all the bigger supermarkets in the area. I found cranberries and the rest of the recipe was a piece of cake to make:)  
You need:
- cranberries (I used a box I guess 250g)
- 3 cups water
- 2+1 cups sugar


W Polsce, przynajmniej w mojej okolicy, świeża żurawina nie jest popularna i nie jest łątwo ją kupić, stąd zazwyczaj kupuję suszoną, ale jej smak jest zupełnie inny od tej świeżej. Znalazłam w internecie przepis na kandyzowaną żurawinę i natychmiast poczułam potrzebę odwiedzenia większych supermarketów w okolicy. Udało się - znalazłam żurawinę, a reszta przepisu była prosta jak bułka z masłem:)

Potrzebne będą:
- żurawina (moja była w pudełku chyba 250 g)
- 3 szklanki wody
- 2+1 szklanki cukru


Wash the cranberries and get rid of any rotten or over ripe ones. Pour 3 cups of water and add 2 cups of sugar to a pot and put it on a medium heat. You can stir from time to time while waiting for sugar to dissolve. Be careful not to boil the syrup. When the syrup thickens and sugar dissolves, mix the cranberries with the syrup in a large bowl. Leave it in a fridge for a night.

Umyj żurawinę i wyrzuć nadgnite lub przedojrzałe owoce. Do garnka wlej 3 szklanki wody i dodaj 2 szklanki cukru. Postaw garnek na średnim ogniu. Czekając aż cukier się rozpuści, możesz od czasu do czasu zamieszać w garnku. Uważaj by nie zagotować syropu. Kiedy syrop się zagęści a cukier rozpuśco, wymieszaj w dużej misce żurawinę z syropę. Zostaw miskę na noc w lodówce.



Next, drain the cranberries and put them on a large tray. Pour the remaining cup of sugar over the cranberries and shake the tray so that the berries are coated with sugar. Now you can move your berries on a clean sheet of baking paper and leave them for two hours or until they are dry and crisp.

Następnie odcedź żurawiny i wyłóż je na obszerną blachę. Posyp je pozostałą szklanką cukru i potrząsaj blachą tak, by cukier pokrył żurawinę. Przenieść żurawiny na czysty arkusz papieru do pieczenia i pozostaw na około dwie godziny - aż wyschną i zrobią się chrupiące.


Checkout  Paging Supermom for other great ideas!

Odwiedźcie stronę Paging Supermom na której znajdziecie wiele ciekawych inspiracji!

No comments:

Post a Comment